onsdag 5 februari 2014

Supervalåret 2014

Så var det dags att skriva lite i ämnet Supervalåret 2014.

I år kommer det att bli två stora val i Sverige, det kan ju ingen ha missat. Vi har EU-valet i maj och riksdagsvalet i september. Så här kommer Statsmannens supervalårsrekommendationer.

Regler.

1. Du behöver inte rösta på samma parti i EU, riksdags, landstings och kommunalval.

På ren svenska, så ska du läsa på vad partierna vill i respektive församling. Det kan ju vara så att du vill ha ett EU-kritiskt parti i EU-parlamentet, för att stoppa en del stolligheter, men ett EU-vänligt parti i riksdagen, som ser till att det flyter på i samarbetet inom EU. Det kan också vara så att du tycker att ett alliansparti är bättre i riksdagen, men att dit lokala kommunala parti är bättre på hemmaplan.

2. Du ska inte köpa parti- eller mediapropaganda.

Om du går på partiernas reklam, så låter alla bra. Det är bara klatschiga klyschor som reklammakare och copywriters har skapat för att sälja partierna. Media har självklart sina agendor, med en övervikt av mp och v-anhängare i journalistkåren. Borgar med andra ord INTE för en objektiv analys av partiernas idéer.

3. Du MÅSTE läsa partiprogrammen för intressanta partier i respektive församling.

Det enda som avslöjar vad ett parti vill göra, om de fick bestämma ensamma, är vad deras partiprogram säger. Allt annat är snömos. Och dessutom bör partiprogrammet vara tydligt i HUR man avser att genomföra sin politiska vilja. Att bara skriva att man vill minska arbetslösheten, utan några konkreta förslag på hur det kan ske, är bara politiska floskler i partiprogrammet. Kort och gott, välj ett parti med relativt konkret partiprogram.

4. Du ser problem i blockpolitiken eller de politiska maktstrukturerna.

I grunden finns det två sätt att se på politiken. Antingen så tror du på ett reglerat samhälle, där politiken styr så mycket som möjligt och individens valfrihet begränsas. Eller så tror du på så lite regleringar som möjligt och där individen har maximal handlingsfrihet.

Så om vi antar att du tillhör den fösta kategorin, vad ska du rösta på då?

Det stora flertalet kommer att rösta på socialdemokraterna i denna kategori. Vänstersocialister kommer nog att rösta på vänsterparitet. Och sen kommer miljöpartiet att tillhöra det här blocket.

Den andra kategorin då, vad gäller här.

Du är kanske ganska nöjd med mer pengar i plånboken, men är missnöjd med de nya moderaternas "satsningar" på polisen och försvaret. Då finns det faktiskt andra allianspartier att rösta på. Om du tror på Stureplanscenterns idéer och näst intill total frihet, inklusive månggifte och fri migration, så förtjänar centerpartiet din röst. Om du gillar folkpartiets politik, så ska du självklart rösta på dem. Och kristdemokraterna kan vi nog näst intill klassa som de gamla moderaterna.

Men hallå, nu glömde jag ju offerkoftorna i SD!

Faktiskt inte. SD har i vissa stycken intressant politik. Deras problem är att andra har tagit på sig problemformuleringsföreträdet gällande SD:s politik. Kort och gott, enligt dem som definierar debatten är SD rasistiskt, nästan nationalsocialistiskt. Men vill du proteströsta mot etablissemanget, så är SD ditt bästa val.

Statsmannens slutsatser om partival.

Om du är socialist, så ska du rösta på socialdemokraterna. Vänsterpartiets socialism andas fortfarande kommunism, vilket historien har bevisat många gånger är en återvändsgränd. Rösta INTE på miljöpartiet, då de kommer att hindra en fungerande socialdemokratiskt industri- och energipolitik. Är du för arbetslöshet, höga energipriser och grandiosa tekniskt tveksamma energi- och infrastrukturprojekt som subventionerad vindkraft och Bottniabanan, så rösta  på MP.

Om du är borgerlig, så ska du absolut INTE rösta på nya moderaterna. De har i sin maktfullkomlighet bevisat att det är socialdemokraterna light, fast utan socialdemokraternas pragmatiska industri- och energipolitik. Dessutom har de tryckt ner allianskollegornas politik till oigenkännlighet. Är du riktigt borgerlig, så finns bara alternativet kristdemokraterna att rösta på. Om du är lite lagom liberal, så är folkpartiet ett bra val. Som tokliberal är centerpartiet ditt val. Det viktiga som borgerlig väljare är dock att verkligen minska på de nya moderaternas allt mer självgoda politik och vill jag påstå nästan lögnaktiga "satsningar" på vissa områden.

Och till sist så har vi då alla er som vill proteströsta. Dvs. SD. Det är mer troligt att SD kommer att stödja en borgerlig minoritetsregering än en socialistisk dito. Speciellt om vänsterpartiet får inflytande i en socialdemokratiskt ledd regering.

Det intressanta med en proteströst på SD är faktiskt att man kan påverka regeringsbildningen om man når upp till säg 15%. För trots allt så har de andra partierna mer att förlora på ett nyval efter september 2014 än SD.

Så, har Statsmannen någon partiranking att komma med då?

Jodå, jag har läst alla partiprogrammen till riksdagsvalet. De andra församlingarna överlåter jag till er att läsa. Så vettigast politik enligt Statsmannen finner man i följande ordning, baserat på mina värderingar.

1. Kristdemokraterna (jaja, jag är gammalmoderat)
2. Folkpartiet (ganska vettig och balanserad politik)
3. Sverigedemokraterna (inte alls så läskig politik som den framställs i media etc)
4. Socialdemokraterna (betongsossar är alltid pragmatiska och vettiga)
5. Nya moderaterna (med viss motvilja)
6. Centerpartiet (alldeles för tokliberala)
7. Vänsterpartiet (faktiskt, vänstersocialist hellre än miljöpartist)
8. Miljöpartiet (eller som jag brukar skriva, miljöfascisterna)

Så var det sagt och skrivet. Framför allt, gör din plikt som väljare. LÄS och FÖRSTÅ. Strunta i media och reklamkampanjer.

1 kommentar:

  1. Det finns fler parametrar att ta hänsyn till. En av de viktigare är om man litar på personerna i ledande ställning i partiet. Både i allmänhet och specifikt om de verkligen står för partiprogrammet. Där försvinner tyvärr Folkpartiet (som annars har ett trevligt partiprogram) för mig. Erik Ullenhag, Maria Arnholm och Birgitta Olsson står inte för frihet så som jag ser det.

    I Moderaterna är Beatrice Ask ett stort sänke och Bildt får vi väl hoppas snart blir pensionär.

    I Sverigedemokraterna verkar Jimmie Åkesson någotsånär vettig, men de har uppenbart inte kompetent folk att fylla ut sina platser med.

    Centern har en partiledare i Annie Lööf som svävar i det blå och inte många andra som gör något väsen av sig, när Eskil Erlandsson hörs av är det mest genom att tolka nya EU-regler till Sveriges nackdel.

    Kristdemokraterna är ur min horisont OK i många sakfrågor, men ett parti som bygger sin ideologi på gamla folksagor och hävdar att de är sanna kan man inte ta på allvar.

    Socialdemokraterna är inte att tänka på, för då får man Miljöpartiet och Vänsterpartiet på köpet.

    Kontentan är att det inte blir något parti kvar att rösta på.I slutändan blir det väl att välja det minst dåliga, men det vore ju trevligt om man någon gång kunde känna att man verkligen hörde hemma i ett parti.

    SvaraRadera